Medlemmar berättar

Här berättar medlemmar om varför de är med i FTF och hur de har fått hjälp. Vill du också berätta? Kontakta i så fall Hanna Kretz, e-post hanna.kretz@ftf.se

"Jag får möjlighet
att påverka"

Jag gillar att jobba men är extra glad åt att vi inom försäkringsbranschen har kortare arbetstid och fler lediga dagar än många andra branscher. Det kan jag tacka FTF för!

Eftersom rättvisefrågor alltid har varit viktiga för mig är fackligt medlemskap en självklarhet. Som medlem i FTF har jag möjlighet att påverka min arbetsgivare i frågor som är viktiga för mig. Det kan vara både stora och små frågor. Hos oss har bland annat friskvårdsbidraget tillkommit efter många års fackligt lobbyarbete. Det känns bra att ha en stark facklig organisation bakom sig när det behövs.

Dessutom jobbar ju vi på AFA Försäkring med administration av kollektivavtalade försäkringar, så det är också ett skäl för mig att vara med i FTF som har kollektivavtal på min arbetsplats.

Marianne Cederquist, AFA Försäkring
Medlem i FTF sedan 1998

"Skönt att ha facket i ryggen" 

Jag är med i FTF just för tryggheten.

Ofta kan man glömma bort detta då man inte behöver facket så ofta, men när du väl är i den situationen så är det fantastiskt skönt att ha den fackliga organisationen i ryggen.

Att FTF sedan hjälper till med lönekrav, förmåner och så vidare gör inte saker sämre."

Peter Sundquist, If försäkringar
Medlem sedan 2008

"Jag får min röst hörd" 

FTF är ett litet och nära förbund – det gör att jag känner mig trygg och jag vet att jag får min röst hörd. En annan fördel med medlemskapet är inkomstförsäkringen.

Alexandra Eldh
Medlem sedan 2015

"Stor trygghet att ha FTF vid sin sida" 

Jag är med i FTF eftersom jag vill vara med och bidra när det sker tråkiga saker på jobbet. Till exempel nedskärningar, något mina kollegor på Trygg Hansa råkade ut för i maj 2015. Det är en stor trygghet att ha FTF vid sin sida när ett helt kontor stängs ner.

Mika Timonen, Trygg-Hansa
Medlem sedan 2006

"Jag har alltid fått svar och känt mig trygg"

Jag är med FTF för att känna trygghet ifall det skulle uppstå något problem mellan mig och min arbetsgivare. 

Jag har och haft samtal med FTF gällande avtal, lagar och löner och alltid känt att jag har fått svar och känt mig trygg.

Genom FTF har jag en väldigt bra inkomstförsäkring som är viktig om jag skulle bli arbetslös eller liknande. 

Anna Nilsdotter, Dina försäkringar Öland
Medlem i FTF sedan 2009

"Jag vill kunna känna mig trygg"

Jag är med därför att jag som medlem omfattas av FTFs inkomstförsäkring, som är en av marknadens bästa. Jag vill kunna känna mig trygg.

Carina Sundberg, S:t Erik försäkring
Medlem i FTF sedan 2010

"Tänk om facket
inte fanns!"

Utan facket är vi alla som enskilda vattendroppar, men som medlemmar i FTF bildar vi tillsammans ett hav. Där skapas all kraft och det är därför jag kan känna mig trygg, nu och i framtiden.

När jag började jobba i försäkringsbranschen, hade jag inte alls tänkt att jag skulle vara med i FTF. Min arbetsgivare är inte bundet till kollektivavtal med FTF, vad är det då för mening för mig att vara medlem? tänkte jag. Men min kille höll inte med mig, han tyckte att jag skulle gå med i FTF. Vi diskuterade det här och vid något tillfälle insåg jag att trots att min arbetsgivare inte har kollektivavtal med FTF så finns där ändå förmåner och förhållanden som facket till stor del ligger bakom.

Tänk om ingen gick med i facket! Det skulle innebära att facket inte längre kunde existera. Inget fack skulle ge stöd och stå bakom oss. Ingen som kämpade för att vi anställda skulle bli rättvist behandlade på våra arbetsplatser. Det skulle inte heller finnas några kollektivavtal, något som även vi på min arbetsplats skulle förlora på, trots att arbetsgivaren idag inte har något kollektivavtal.

Så jag gick alltså med i FTF. Och det känns som ett riktigt bra beslut.

Lucy Yang, Cardif Försäkring AB
Medlem i FTF sedan 2010

"FTF var en
räddande ängel"

För några år sedan arbetade jag som skadereglerare med mycket jobb, många stressiga situationer och med kunder som skulle ha snabba besked. Jag tyckte att det gick hyfsat bra. Men min chef ansåg att jag inte levde upp till de krav som ställdes och att jag inte kunde jobba kvar i den roll jag då hade.

Jag hamnade i en situation där min arbetsgivare inte länge kunde förse mig med arbetsuppgifter och en fortsatt tjänst, så lösningen skulle bli uppsägning på grund av arbetsbrist.

I det läget kom FTF in som en räddande ängel. FTF övertygade min chef och personalavdelningen om värdet av att utbilda mig internt, i väntan på att en lämpligare tjänst skulle dyka upp. Jag fick med FTFs, chefens samt personalavdelningens hjälp en intern datautbildning. Just när jag gjort klart utbildningen blev en tjänst ledig som passade mig bättre både kunskapsmässigt och arbetstempomässigt. I samråd med alla inblandade fick jag börja på den nya avdelningen där jag fortfarande arbetar och trivs bra.

FTF hjälpte mig enormt i den situation jag befann mig i och jag är fortfarande tacksam för all hjälp jag fick.

Mikael Lavén, Folksam
Medlem i FTF sedan 2000

"Jag kan alltid ringa FTF"

Jag tänker att det det här med fackförbund inte är en självklarhet överallt i världen. Att vi ska vara glada för att man i Sverige har rätt att organisera sig på arbetsplatsen, att man får ställa krav och kan påverka arbetsvillkoren.

Jag är själv inte särskilt engagerad i fackliga frågor men genom att vara medlem ger jag mitt mandat till dem som är förtroendevalda. På det sättet kan man ju säga att jag indirekt påverkar vad som händer på min arbetsplats. Är vi många som är med i FTF blir trovärdigheten och “trycket” på arbetsgivaren större.

Det jag vinner på att vara medlem i FTF är att jag kan ta del av de förmåner som förhandlas fram. Och sen är det tryggt att veta att jag alltid kan ringa FTF, om jag skulle behöva hjälp med något.

Monika Hyllén, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad 
Medlem i FTF sedan 1980

"Gillar att FTF finns lokalt"

Jag uppskattar verkligen att FTF har lokala representanter på arbetsplatsen! Så har det inte varit på ställen där jag jobbat tidigare.

För mig är det en självklarhet att vara med i ett fackförbund. När jag började på ERV Sweden blev jag positivt överaskad av att facket fanns lokalt, eftersom det inte existerat i min värld. Vid mina tidigare anställningar har alltid facket varit ett samtal bort men aldrig på plats.

Jag blev bra bemött av en dåvarande styrelsemedlem som både svarade på mina frågor gällande arbetsplatsen och gav mig nyttig information. Det var även här jag fick veta att man själv kunde bli invald i styrelsen och att jobba med fackliga frågor och få utbildningar av FTF. Ett halvår senare sitter jag i styrelsen och känner att detta är det bästa valet jag gjort. All den kunskap och information jag fått ta del av och som jag sedan kan ge vidare har gjort att jag växt som människa, och det är en riktig härlig känsla!

Pablo Canales, ERV Sweden
Medlem i FTF sedan 2008  

"FTF stöttade vid mina
löneförhandlingar"

Efter min föräldraledighet hjälpte den lokala FTF-klubben mig att se till att jag inte halkade efter i lön.

När jag började jobba i branschen 1987 hade jag ingen erfarenhet av att var med i facket. Nästan alla andra där jag jobbade var med i FTF, så när någon frågade gick även jag med. Under mina år har jag alltid fått den rådgivning som jag behövt.

Susanne Lindberg, LF Skåne
Medlem i FTF sedan 1987 

  • Råd och juridisk hjälp om du får problem på jobbet 
  • En av Sveriges bästa inkomstförsäkringar
  • Lönestatistik för hela försäkringsbranschen
Jag vill bli medlemJag vill veta mer

Kontakta oss

08-791 17 00

ftf@ftf.se

Måndag-torsdag
09.00-11.00, 12.00-16.00

Fredag
09.00-11.30